Blog Cum afla ultima valoare dintr-o coloana si numarul liniei unde se situeaza aceasta

Cum aflam pe ce linie se afla ultima valoare completata intr-o coloana Excel si de asemenea cum putem vedea valoarea ce se regaseste in aceasta ultima celula.

 

Formule Excel folosite pentru a afisa valori.

 

Am primit din partea unui client o intrebare destul de interesanta care suna de felul urmator: „Alex, exista o formula Excel care sa-mi afiseze pe ce linie se afla ultima valoare dintr-o coloana si de asemenea sa-mi spuna si valoarea?”

Exista formule Excele care-mi pot afisa numarul linie pe care se afla ultima valoare dintr-o coloana Excel si de asemenea exista formula care-mi poate spune si ce valoare am in acea celula.

 

Evident, prima intentie a fost sa spun ca nu se poate si in felul acesta as fi rezolvat rapid cazul. Nu am procedat asa, am spus ca sigur gasim o solutie la aceasta solicitare si asa a fost, exista solutii. Am aplicat ceea ce spun mereu la cursurile mele de Excel, trebuie sa incercam, cu siguranta exista solutii.

Prin urmare, raspunsul este DA si o sa va arat in cele ce urmeaza cum se poate rezolva o astfel de cerinta.

Automatizarea proceselor in Excel?

 

Pentru a ne usura munca si pentru a automatiza procesul o sa folosim o serie de formule Excel. Informatia solicitata mai sus se poate obtine si intr-un mod mai manual , sa spunem. Sa selectam coloana, sa mergem spre ultima pozitie si aici sa facem asocierile, insa cum spuneam mai sus ne dorim o automatizare. Timpul este un element important in viata noastra, iar Excel-ul ar trebui sa ne ajute sa-l castigam nu sa-l consumam J. De cele mai multe ori cursurile Excel predate de catre noi aduc in atentie elemente de automatizare.

Iata ce vom folosi pe partea de functii/formule Excel!

 

Vedetele pentru acest articol sunt urmatoarele functii Excel.

  • MAX() – functie cu ajutorul careia vom verifica pe un interval de date valoarea maxima (functia ignora celulel goale si informatia de tip text)
  • ROW() – afiseaza numarul randului pentru datele selectate, inclusiv celule goale
  • LOOKUP() – functie de cautare in Excel, pe un sinur rand sau pe o singura coloana.

Exemplu practic

 

Avem urmatoarea baza de date

 

Vom extrage pe o coloana alaturata numarul randurilor aferent selectiei noastre. Vom conditiona coloana nou generata, vrem sa vedem pe TRUE acele randuri in care avem informatie.

 

Vom scrie o formula folosind functie MAX() si vom afla numarul ultimului rand completat in coloana noastra.