25 feb. Crestere sau scadere procentuala asupra valorilor in Excel
Percentage
Formatarea Percentage
Cum obtinem valori procentuale in Excel?
Daca ti-a placut articolul nostru like si share pe Facebook. Ne gasesti si pe Instagram, :).
Vrei un curs personalizat Excel, click aici.
„Learn today for tomorrow!”
Crestere sau scadere procentuala in Excel.
In cazul in care jobul tau este acela de analist financiar sau te ocupati de partea de raportare cu siguranta te-ai lovit de cel putin una din situatiile de mai jos:
- Cum obtinem o valoare procentuala ca diferenta a unor valori numerice?
- Cum aplicam o crestere sau scadere procentuala asupra unei valori numerice, astfel incat sa obtinem un rezultat numeric?
O sa detaliem practic aceste 2 probleme , vezi Exemplu 1 si Exemplul 2
Pentru punctul 1 prezentat anterior o sa luam un calcul un raport de vanzari, unde avem un buget si o situatie actuala. Cerinta noastra este sa aflam daca avem scadere sau crestere in functie de aceste 2 elemente, insa rezultatul sa fie afisat procentual.
Cum vedem acest lucru, aplicam urmatoarea formula Actual (A) – Buget(B)/Buget (B), descompunem aceasta formula si vom avea
A – B/B = A/B – B/B = A/B – 1
In cazul exemplului nostru de mai jos, formula este aplicata in casuta D3
Glisam formula pana jos (dublu click in coltul primei celule), apasam semnul de procent (%) din zona de sus si pumen si partea de zecimale daca este cazul.
Cum aflam pretul final dupa ce aplicam o creste procentuala asupra acestuia?
Vom lua in calcul exemplul de mai jos unde avem o coloana cu preturile de pornire (initiale), o coloana in care va trebui sa trecem cresterea procentuala , iar pe coloana a 3-a va trebui sa calculam pretul final, valoare numerica prin raportare la cele 2 coloane anterioare.
Formula noastra va fi de forma: PF=P + P * X% = P(1+X%)
- PF – pret final
- P – pret de pornire
- X% – Valoare crestere procentuala
Pentru aceasta problema un singur lucru este forte important – cum introducem corect partea procentuala.
- putem introduce direct de la tastatura cifra urmata de semnul de procent (shift+tasta 5). Celula se va formata automat in percentage.
- introducem valoarea numerica, ex: 0.05 – echivalentul lui 5%. 0.05 il putem schimba in valoare procentuala prin schimbare de formatare de pe semnul % din zona de sus.
- inainte de a introduce valoarea in celula o formatam de tip percentage. Daca vom introduce mai intai valoarea si ulterior facem formatarea se va afisa o valoare gresita:
Ex: introducem numarul 20 de la tastatura dupa care facem formatare (apasam semnul de procent), o sa observam ca numarul nostru se va schimba in 2000%
Rezultatul final al exercitiului nostru va arata in felul urmator:
No Comments